Bezglutenowe babeczki z borówkami (lub z czymkolwiek chcesz)

30 lipca

Te babeczki to najszybszy deser, jaki można przygotować. Pomijając czas pieczenia, przygotowanie ciasta to 10 minut, a i niewiele naczyń przy tym ubrudzicie. Dla mnie bomba. Co więcej przepis ten może służyć jako baza do tysiąca wariacji. Mnie już się marzą babeczki z malinami, orzechami, kokosowymi czipsami, polewami wszelkiego rodzaju, wersje z karobem lub kakao albo masłem orzechowym. Bazą do przepisu był  ten z książki Weroniki Madejskiej Bez glutenu - bez wyrzeczeń na ciasto jogurtowe. Przerobiłam go na własne potrzeby na zupełnie bez laktozowy, bez cukru i z użyciem sody zamiast proszku do pieczenia. Om nom nom.


Bezglutenowe babeczki
bezglutenowe | bez laktozy | bez cukru 
porcje: ok. 14-16 babeczek

Składniki
100 g mąki ryżowej
80 g mąki ziemniaczanej
80 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
200 ml śmietany kokosowej (najlepiej Real Thai)
ok 50 g cukru kokosowego (palmowego)
duże jaja (więcej niż 63 g, rozmiar L)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli

Dodatki
kilka borówek amerykańskich
pasta kokosowa
lub cokolwiek wymyślisz: maliny, truskawki, orzechy, płatki kokosowe, polewa czekoladowa.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Warto zacząć rozgrzewanie piekarnika od wyższej temperatury np. 200 stopni. W momencie włożenia blachy, formy lub naczynia z ciastem, które jest chłodniejsze, temperatura całego wnętrza piekarnika obniża się. Jeśli zaczniemy rozgrzewać piekarnik od przepisowej wartości, po włożeniu produktu może okazać się, że temperatura znacznie spadnie, więc danie lub ciasto będzie przez pewien czas piekło się w za niskiej temperaturze. A to może wpłynąć na jego jakość.

Jajka rozbijamy do miski i miksujemy razem z cukrem, który dodajemy stopniowo. Nie chodzi o to by ubić jajka na pianę. Miksujemy do połączenia składników, ok. minutę. Następnie, nie przerywając miksowania dolewamy rozpuszczony olej kokosowy, a potem śmietanę kokosową. Miksujemy do jednolitej masy. Po połączeniu mokrych składników, przesiewamy do nich mąkę ziemniaczaną i ryżową, dosypujemy szczyptę soli, sodę oraz wlewamy ocet jabłkowy. Znów miksujemy do połączenia składników - nie za długo.
Formę do babeczek wykładamy papierowymi foremkami i nakładamy po jednej łyżce stołowej ciasta. Babeczki ładnie wyrastają, więc nie przesadzajcie z ilością ciasta w formie. Dekorujemy czym wam się żywnie podoba. Ja wybrałam borówki amerykańskie, pastę kokosową (rozpuściłam dwie łyżeczki pasty z dwiema łyżkami wody) i migdały. 
Babeczki pieczemy ok. 40-45 min, do suchego patyczka i zrumienienia góry.







  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze

Szukaj