Szparagi w szynce parmeńskiej

27 kwietnia

bezglutenowe | bez laktozy | bez cukru | paleo
porcja dla jednej osoby


Produkty
5-6 sztuk szparagów
5-6 plastrów szynki parmeńskiej (wybieramy taką o czystym składzie, czyli bez konserwantów lub cukru)
2-3 jajka
1/2 papryki
1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
garść ulubionej sałaty, kiełek itd.
ulubione przyprawy

Szparagi myjemy, a następnie obcinamy twarde, szaro-sine końce (ok. 2-3 cm na każdej sztuce). Każdego szparaga owijamy delikatnie szynką parmeńską. Od was zależy ile takich szparagów sobie przygotujecie. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę oleju kokosowego lub masła klarowanego (osobiście skłaniam się na ku masłu). Smażymy ok. 5-6 min, aż do zrumienienia szynki. W między czasie gotujemy jajka na miękko - w zależności od gustu 2,5-3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy je z ognia i zalewamy zimną wodą. Szparagi i jajka podajemy razem z ulubioną sałatą i dodatkami - u mnie była to rukola, roszponka, papryka pokrojona w słupki, kiełki rzodkiewki doprawione solą i oregano.







  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze

Szukaj