Śniadania z jajem z roli głównej - bez glutenu i bez laktozy

11 kwietnia

Wielkanoc tuż-tuż, a jajka na sto sposobów zaczynają u mnie królować podczas śniadań. Proces się nasilił po przeczytaniu ostatniego Kukbuka "Ferment" - trzeci przepis jest wynikiem kukbukowej inspiracji, z tym że u mnie na tapecie jest wersja bez laktozy. Przepisy nie są rozbudowane produktowo - korzystałam z tych rzeczy, które miałam pod ręką w przeciągu całego tygodnia. Nie trzeba cały czas biegać do sklepów po wymyślne składniki - nauczycie się mnóstwa rzeczy, gdy zaczniecie improwizować.
Jeśli jajka są u was kłopotliwym daniem, to polecam zacząć od tych dań, w których jajka są najmocniej ścięte - omlet lub zapiekanka z piernika powinny być odpowiednie. Są w tej formie najmniej odżywcze, ale najlepiej przyjmowane przez delikatne żołądek i wrażliwe jelita. Gorąco również zachęcam do kupowania jajek "zerówek", które są najzdrowsze.

Sałatka z komosą ryżową i jajkami na miękko
bezglutenowe | bez laktozy | bez cukru

Składniki
3 jajka "zerówki"
1/2 szklanki komosy ryżowej (polecam markę Intenson)
garść rukoli
garść ulubionych kiełków
4 rzodkiewki
cytryna
sól do smaku

Sos
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
sok z 1/2 limonki
2 niewielkie plasterki imbiru
szczypta kurkumy (lub pół małego korzenia)
szczypta słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy (bezglutenowej i bez cukru)

Komosę gotujemy według zaleceń - ja zazwyczaj gotuję trochę więcej na 2-3 dni i trzymam w lodówce. Na talerzu mieszamy komosę z rukolą i kiełkami. Kroimy rzodkiewkę w 1 cm kawałki i dorzucamy do sałatki. Skrapiamy cytryną. Jajka zanurzamy we wrzącej wodzie i gotujemy 4 minuty. Następnie obieramy, kładziemy na talerz, przekrajamy, pozwalając by żółtko wypłynęło na sałatkę. Sos przygotowujemy wcześniej. Wrzucamy do blendera wszystkie składniki, wlewamy oliwę i blendujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu. Gotowym sosem polewamy sałatkę i doprawiamy symbolicznie solą. Jeśli nie lubicie przypraw z sosu sałatkę można skropić tylko oliwą z oliwek.
Zazwyczaj najlepiej się czuję, gdy jem śniadania typowo białkowo-tłuszczowe z dużą ilością warzyw, ale komosa trafiła mi się, gdy postanowiłam poćwiczyć przed wyjściem do pracy i było to całkiem słuszna opcja.




Omlet z ogórkiem, kiełkami i rzodkiewką
bezglutenowe | bez laktozy | paleo | fodmap | bez cukru

Składniki
3 jajka "zerówki"
garść roszponki
pół małego ogórka
garść ulubionych kiełek
2-3 rzodkiewki
trochę oleju kokosowego
sól do smaku

Dodatkowo
sos z pierwszego przepisu

Omlet to król moich śniadań i potrafię je zrobić na sto sposobów - ten jest najmniej wymagający. Jajka wbijamy do miseczki, rozbełtujemy widelcem i solimy. Jeśli chcecie bardziej puszystą wersję, to wbijcie dwa całe jajka i dodatkowo jedno białko. Mnie było ciężko wykorzystać do czegoś samo żółtko (zjeść na surowo chyba się nie odważę), więc zaczęłam robić z trzech. Zdałam sobie sprawę, że taki omlet również z powodzeniem wychodzi, dlatego polecam i wam. Na patelni rozsmarowujemy troszeczkę oleju kokoswego i wylewamy jajka. Czekamy się aż zaczną się ścinać z wierzchu - wtedy możemy go z powodzeniem podważyć i obrócić, bez groźby rozwalenia. Smażymy z drugiej strony trochę krócej niż z pierwszej. W międzyczasie kroimy warzywa: ogórek i rzodkiewki. Kiedy omlet jest gotowy przekładamy go na talerz i układamy na nim warzywa z roszponką, które skrapiamy sosem lub oliwą z oliwą i solimy.




Jajka na miękko w mleku kokosowym
bezglutenowe | bez laktozy | paleo | bez cukru

Składniki
3 jajka "zerówki"
1 puszka mleka kokosowego (stała część)
2 łyżeczki soku z cytryny
garść ulubionych świeżych ziół: mięta, pietruszka, bazylia, koperek, oregano - do wyboru
1 łyżka masła klarowanego
1 papryczka chili
garść ulubionych kiełków (u mnie z rzodkiewki)
sól i pieprz do smaku

Sałatka
garść roszponki lub rukoli
garść pokrojonego w plasterki ogórka
szczypta oregano
oliwa z oliwek extra virgin
cytryna

Dodatkowo
sos z pierwszego przepisu

"Jogurt" kokosowy najlepiej przygotować wieczorem. Ważne by mleko kokosowe było dobrze schłodzone - najlepiej by spędziło dzień w lodówce. Oddzielamy stałą część mleka od rzadkiej i przekładamy do miseczki, którą włożyliśmy wcześniej na 15 min do zamrażalnika. Następnie ubijamy mleko mikserem na puszystą pianę. Na najwyższych obrotach miksera trwa to ok. 10 min. Ważne by mleko i miseczka były schłodzone, bo inaczej może się nie udać. Po ubiciu dodajemy sok z cytryny, zioła oraz sól z pieprzem. Wstawiamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy masę z lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podduszamy na nim chili. Jajka gotujemy na miękko 4 minuty. Po ugotowaniu obieramy i wkładamy do masy jogurtowej. Następnie polewamy masłem (dobrze by jeszcze nie ostygło) oraz sosem. Posypujemy kiełkami i ziołami.
By zrobić sałatkę, kroimy ogórek w plasterki i mieszamy je z sałatą. Doprawiamy solą, oregano, skrapiamy cytryną oraz oliwą z oliwek.





  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze

Szukaj